Kraniosakraaliterapia (CST)
Kraniosakraaliterapia eli Cranio Sacral Therapy tulee sanoista Cranium=Kallo ja Sacrum=ristiluu. Hoidossa tuetaan hellävaraisesti aivosekäydinnestekiertojärjestelmää aktivoimalla kehon omia korjaantumismekanismeja, mikä voi auttaa monenlaisissa psyykkisissä ja fyysisissä kipu- ja jumitiloissa, mutta ennenkaikkea kraniosakraaliterapia on rentouttava hoitomuoto ihan jokaiselle.
Kraniosakraalijärjestelmän tehtävänä on suojata aivoja ja selkäydintä, sekä kierrättää ja imeyttää uudelleen aivoselkäydinnestettä. Tämä keskushermostoa ympäröivä kovakalvorakenne on nimeltään Dura mater, sen rytmien laajeneminen ja supistuminen saa aikaan kraniaalipulssin - kehon kolmannen mitattavissa olevan rytmin.
Kraniosakraaliterapeutti avaa hyvin kevyellä, ulospäin lähes huomaamattomalla tekniikalla jännityksiä kraniosakraalijärjestelmästä ja sen myötä kaikkialta kehosta. Jokainen keho tietää ja muistaa mitä on luonnollisen terve tasapaino, mutta kehoa on vain hieman tuettava eri tekniikoin oikeaan suuntaan, jotta paranemisprosessi voi alkaa.
USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ
1. Miten pukeutua kraniosakraaliterapiahoitoon?
Pue rennot ja mukavat pitkähihaiset, joustavat vaatteet. Saa olla vaikka villasukat jalassa. Jätä korut ja vyöt pois. Hoito toteutetaan selinmakuulla. Tarvittaessa myös lisätyynyillä mukavaan asentoon tuettuna, istuen tai kylkiasennossa hoitopöydällä.
2. Milloin kraniosakraaliterapiahoitoon?
ali-ja ylivireystilat
uupumus, väsymys, ahdistus
stressi
vatsa- ja suolistovaivat, ibs, närästys
purentaongelmat
migreenit, päänsäryt
niska- ja selkäkivut ja jumitilat
omien kipu- ja kasvukohtien prosessoinnit eri elämänvaiheissa
raskauden tukeminen
synnytyksestä palautumiseen
3. Minkä ikäiselle hoito on tarkoitettu?
Voin tehdä hoitoja kaikenikäisille vauvasta vaariin. Vanhin asiakkaani on ollut 87-vuotias ja nuorin 2 viikon ikäinen vauva. Hoidot ovat turvallisia myös raskaus- ja imetysaikana sekä pian synnytyksen jälkeen tukemaan synnytyksestä palautumista.
4. Milloin kraniosakraaliterapiaa ei suositella?
-kallon sisäisen paineen nousu
-tuoreet halvaukset
-valtimonpullistuma aivoissa
-aivoverenvuoto
-pullistuma ydinjatkeessa
-tuore kallonmurtuma
-aivo-selkäydinnesteen vuoto
-selkärankahalkio (spina bifida)
-Arnold Chiarin oireyhtymä
5. Kuinka usein suosittelet käymään kraniosakraaliterapiahoidossa?
Kehon paranemisprosessi on hyvin yksilöllistä ja on hyvin kokonaisvaltainen prosessinsa. Parhaimman hyödyn saa, kun kraniosakraaliterapiassa käy 5-6 kertaa viikon välein -enintään kahden viikon välein, jotta hoidolla olisi parhaimmat vaikutukset ja prosessi saisi jatkua tasaisesti. Toki yhdestä käynnistäkin saa kehon omaa luonnollista korjaantumista aktivoitua ja onkin oivallinen on rentoutumishoito arjen keskelle.